Schimbările propuse pentru 2025 aduc atât îngrijorare, cât și speranță în rândul fermierilor
Legumicultorii față în față cu noile reguli din Programul Tomata 2.0. Programul Tomata, urmează să sufere modificări semnificative în 2025. Autoritățile promit o abordare mai flexibilă și o extindere a sprijinului financiar, însă aceste schimbări au stârnit reacții mixte în rândul fermierilor.
Ce modificări se anunță pentru Programul Tomata?
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) propune un nou set de reguli pentru Programul Tomata 2, în încercarea de a optimiza sprijinul acordat producătorilor de legume. Una dintre cele mai importante schimbări vizează suprafața cultivată: dacă până acum sprijinul era acordat strict pentru 1.000 de metri pătrați de tomate, noul program va include și alte legume, cu condiția ca cel puțin 50% din suprafață să fie dedicată roșiilor, daca suprafața cultivată depașeste 1000 metri pătrați.
„Anul acesta schimbăm sistemul de finanțare al Programului Tomata. Am fost deja în două bazine legumicole din România și am discutat cu fermierii. Va fi programul Tomata și alte legume în spații protejate. Vom finanța fiecare mie de metri pătrați cu 1.500 de euro. Asta înseamnă că un fermier care are 5.000 de metri pătrați poate primi 7.500 de euro, nu doar 3.000 de euro, dar vreau să încurajăm cultivarea și altor legume. Vorbim aici de spanac, salată, ceapă verde, ardei kapia, ardei gras, ardei Bianca. Sunt mai multe legume pe care le-am stabilit cu fermierii„, a declarat Florin Barbu pentru Agerpress.
De asemenea, suma acordată ar putea ajunge la 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați cultivați, o măsură care ar putea crește rentabilitatea producției în spații protejate. Scopul acestor modificări este de a sprijini nu doar cultivatorii de tomate, ci și pe cei care diversifică producția cu alte legume.
Cum văd fermierii noile reguli?
Răducu Ionuț, este legumicultor, trăiește și muncește în comuna Stejești, județul Olt. Cultivă legume, precum roșii, castraveți, pepeni și varză pe o suprafață de 3000 mp spații protejate și 2 hectare în câmp.
,, Acest program, regândit cum a spus domnul Ministru Barbu, după părerea mea este foarte bun. De ce zic asta, pentru că ne ajută să producem mai calculat, mai bine împărțit în fermă. Anii trecut, la 1 Iulie roșia normală era 1 leu, pentru că toți fermierii puneau roșii să ia subvenția. Subvenția ne ajută foarte mult, dar era nevoie de o schimbare pentru că nu mai dădeam randament cu producția. Acum, după schimbările acestea ar trebui să vedem in piață toate legumele la prețuri foarte bune. Bag mâna în foc că roșia anul acesta nu va scădea sub 3 lei. Pentru că nu va mai fi producția din anii trecuți,, a declarat Răducu Ionuț pentru Simplu și Rural.
Legumicultorii față în față cu noile reguli din Programul Tomata 2.0
Reacțiile legumicultorilor sunt împărțite. Mulți dintre cei care dețin suprafețe mari de culturi protejate consideră că schimbările sunt binevenite. Oferă mai multă flexibilitate și posibilitatea de a cultiva și alte legume profitabile. Totodată, eliminarea obligației de a avea exact 1.000 de metri pătrați pentru a primi subvenția ar putea reduce practica divizării artificiale a terenurilor.
Pe de altă parte, micii producători se tem că noile condiții ar putea favoriza exploatațiile mari, dezavantajând fermele de familie. Ei atrag atenția că pentru a rămâne competitivi ar avea nevoie de sprijin suplimentar, mai ales în contextul creșterii costurilor de producție.
Ce urmează?
Ministerul Agriculturii a anunțat consultări cu asociațiile de legumicultori pentru a ajusta detaliile programului și a găsi soluții care să răspundă nevoilor tuturor producătorilor. Fermierii sunt îndemnați să participe activ la aceste discuții, pentru a-și face auzite problemele și sugestiile.
În concluzie, Programul Tomata rămâne un sprijin important pentru agricultura românească. Succesul său depinde de echilibrul dintre sprijinirea marilor producători și protejarea fermierilor mici și mijlocii. Rămâne de văzut cum vor fi implementate noile reguli și dacă acestea vor reuși să mențină România în topul producătorilor de tomate din regiune.