FermieriNoutatiStiri GeneraleUtilaje

APIMAR renunță la Târgul de la Fundulea: Motivele unei absențe semnificative și prognozele pieței de utilaje agricole

Într-un interviu acordat pentru Simplu și Rural, Mihai Ivașcu, directorul de marketing al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), a explicat motivele pentru care asociația a ales să nu participe anul acesta la Târgul de la Fundulea, un eveniment la care a fost prezentă constant timp de mai bine de 10 ani.

Decizia APIMAR de a renunța la expoziția de la Fundulea

Reamintim că membrii APIMAR, printre care se numără NHR Agropartners, MEWI, IPSO Agricultură, AgroConcept Impex, sunt cei mai importanți jucători de pe piața utilajelor agricole din România.


Târgul de la Fundulea, un eveniment de tradiție pentru industria agricolă, a fost organizat inițial prin asocierea a două expoziții majore: AGRIPLANTA și ROMAGROTEC. De altfel, Mihai Ivașcu a subliniat faptul că, de multe ori, mass-media nu menționează numele complet al expoziției, ceea ce poate duce la confuzii.

APIMAR renunță la Târgul de la Fundulea: Motivele unei absențe semnificative și prognozele pieței de utilaje agricole

Un nou concept pentru expoziție


Mihai Ivașcu a subliniat faptul că expoziția de la Fundulea este rezultatul unui parteneriat între două mari evenimente: AGRIPLANTA și ROMAGROTEC. “Această expoziție a luat naștere din asocierea celor două expoziții al căror nume îl poartă, AGRIPLANTA – ROMAGROTEC. De aici ar trebui să începem discuția”, a spus Ivașcu. El a adăugat că, deși este un eveniment important, este necesar să se reevalueze frecvența acestuia: “Începând cu ediția 2024, am convenit ca expoziția să se desfășoare o dată la doi ani. Considerăm că piața utilajelor agricole a ajuns la maturitate și că o expoziție de asemenea dimensiune trebuie realizată la acest interval.”

Cum va evolua piața de utilaje în 2025?

În ceea ce privește viitorul pieței de utilaje agricole, Mihai Ivașcu este încrezător că în 2025 va începe o perioadă de creștere. “După o scădere de aproximativ 50% în 2024 față de 2023, sunt sigur că în 2025 piața va intra pe un trend ascendent și va încerca să recupereze pierderile suferite”, a declarat Ivașcu.

Schimbări în programul „Rabla 2025”

Un alt subiect important discutat a fost programul Rabla 2025, care va adresa noi condiții pentru fermieri. „Noile condiții trebuie să fie adaptate mai bine realității din domeniul agricol”, a spus directorul APIMAR. Printre modificările importante se numără prelungirea perioadei de monitorizare de la un an la cinci ani și posibilitatea fermierilor de a se înscrie direct în program, spre deosebire de vechiul ghid în care dealerii se ocupau de înscrierea acestora. Ivașcu a mai subliniat că „dealerii care se vor înscrie în program trebuie să demonstreze că sunt autorizați de producător, ceea ce va asigura un control mai mare asupra calității produselor oferite.”                 

,,În mare acestea solicitările au fost transmise la AFM încă de anul trecut dar nu au fost luate în considerare. Însă de anul acesta lucrurile s-au schimbat, de aceea doresc sa-l felicit pe Ministrul Mediului, domnul Mircea FECHET, pentru implicare în acest program” a  explicat Mihai Ivașcu.

Recomandări pentru fermieri: întreținerea utilajelor pe timpul iernii


Ivașcu a amintit, de asemenea, importanța întreținerii corecte a utilajelor agricole pe timpul iernii. „Recomandăm fermierilor să țină cont de instrucțiunile primite la punerea în funcțiune a utilajelor și să se adreseze reprezentanților producătorilor pentru orice întrebare legată de întreținere. Reprezentanții acestora sunt pregătiți să ofere sfaturi și servicii de calitate”, a declarat Mihai Ivașcu, punând accent pe profesionalismul acestora.

Interesul fermierilor pentru No-Till

În ceea ce privește tehnologiile emergente, Ivașcu a observat un interes în creștere pentru echipamentele destinate tehnologiei No-Till, care conservează apa în sol și protejează mediul în fața schimbărilor climatice. „Se vede o tendință clară de creștere a interesului fermierilor pentru utilajele No-Till. Aceste tehnologii sunt soluția pentru conservarea mai bună a apei în sol, iar măsura 4.1.1. lansată de AFIR a fost foarte bine primită de fermieri”, a explicat directorul APIMAR.

Provocările pieței în 2024

Anul 2024 a fost un an dificil pentru industria de utilaje agricole, cu o scădere de 50% a vânzărilor față de 2023. Ivașcu a explicat că această scădere a fost influențată de contextul economic global și european, dar este convins că piața își va reveni. „Este clar că provocările economice nu au ocolit piața noastră, dar sunt optimist că, pe termen lung, vom reveni pe un trend pozitiv.

Un singur eveniment național, cu demonstrații practice

În final, Mihai Ivașcu a reafirmat poziția APIMAR de a susține un singur târg național dedicat utilajelor agricole, unde fermierii să poată participa la demonstrații practice. „Suntem adepții unei singure expoziții naționale pe teren agricol, unde să se facă demonstrații live ale echipamentelor. Astfel, fermierii pot testa și înțelege mult mai bine ce cumpără, având o experiență directă cu utilajele”, a concluzionat Ivașcu.

APIMAR renunță la Târgul de la Fundulea: Motivele unei absențe semnificative și prognozele pieței de utilaje agricole


În concluzie, decizia APIMAR de a se retrage din Târgul de la Fundulea reflectă o strategie pe termen lung, adaptată la schimbările pieței și necesitățile sectorului agricol din România. Schimbările propuse în programul Rabla 2025, creșterea interesului pentru tehnologiile No-Till și provocările economice din 2024 sunt doar câteva dintre subiectele care vor modela evoluția pieței de utilaje agricole în anii următori.

Echipa Simplu și Rural va reveni cu informații de îndată ce apar noi detalii.

https://simplu-rural.ro/programul-rabla-pentru-tractoare-2025/

Related Posts