Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută, printr-un comunicat oficial, votul-cheie al Comisiei pentru Bugete privind viitorul buget UE post-2027
Un pas semnificativ spre o politică agricolă comună (PAC) mai corectă și mai aproape de nevoile reale ale fermierilor din Estul Europei a fost făcut astăzi. Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat, cu o majoritate de 23 de voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al Uniunii Europene după 2027.
Ce prevede raportul adoptat?
Documentul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), vine cu o serie de propuneri relevante pentru sectorul agricol:
- Refuză modelul „un plan național per stat membru” avansat de Comisia Europeană;
- Propune o abordare echilibrată, flexibilă și adaptată la nevoile specifice ale fiecărui stat membru;
- Subliniază importanța securității alimentare ca pilon strategic;
- Susține fermierii tineri, fermele mici și sectorul pescuitului;
- Cere o actualizare a bugetului PAC cu cel puțin 30%, reflectând inflația din ultimii 7 ani.
AAC: „ Vocea fermierilor români a fost ascultată ”
Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis un comunicat de presă în care își exprimă aprecierea față de raportul adoptat:
„ Am contribuit activ la conturarea acestui mesaj european, atât prin structurile COPA-COGECA, cât și prin colaborarea noastră cu organizații și camere agricole din 10 state membre din Europa Centrală și de Est. Ne bucură că vocea fermierilor români a fost ascultată la Bruxelles „
Fermierii cer un buget echitabil: „ No Budget, No Vision ”
AAC atrage atenția, în același comunicat, că o politică agricolă comună modernă are nevoie de un buget pe măsură:
„În sectorul agroalimentar sunt foarte multe provocări. NU acceptăm ca fermierii și cooperativele să primească mai puțini bani decât un buget actualizat cu inflația din ultimii 7 ani – adică minimum 30%.”
Votul final în plenul Parlamentului European
Raportul va fi supus votului final în plenul Parlamentului European în săptămâna 5 mai 2025. Decizia va fi crucială pentru conturarea viitorului agriculturii europene, în contextul noilor priorități privind securitatea, apărarea și competitivitatea economică.