NoutatiStiri Generale

Zero toleranță pentru neregulile alimentare: Amenzi, interdicții și produse confiscate în urma controalelor ANSVSA

În cadrul campaniei naționale pentru siguranța alimentară, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat o serie de controale riguroase, menite să protejeze sănătatea consumatorilor și să asigure respectarea normelor igienico-sanitare în unitățile de comercializare a alimentelor.

La data de 19 iunie 2025, inspectorii ANSVSA au efectuat verificări într-un hipermarket și două supermarketuri din județul Ialomița. În urma acestor acțiuni, au fost constatate multiple nereguli, fiind aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 56.000 de lei, și emisă o Ordonanță de Interzicere a Activității pentru una dintre unități.

Zero toleranță pentru neregulile alimentare: Amenzi, interdicții și produse confiscate în urma controalelor ANSVSA
Zero toleranță pentru neregulile alimentare: Amenzi, interdicții și produse confiscate în urma controalelor ANSVSA

Totodată, au fost confiscate 35 de kilograme de produse alimentare (carne, brânzeturi și produse de patiserie), care au fost dirijate către neutralizare în unități specializate.

Printre cele mai grave neconformități identificate se numără:

• spații de depozitare neîntreținute corespunzător;

• ustensile și ambalaje neigienizate;

• lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor alimentare;

• programe de autocontrol neactualizate;

• acțiuni de Dezinsecție, Dezinfecție și Deratizare (DDD) neefectuate sau realizate necorespunzător;

• depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare și a ambalajelor;

• gestionare necorespunzătoare a produselor expirate sau deteriorate, retrase de la vânzare.

În cadrul acțiunii, au fost prelevate și trei teste de sanitație, pentru a evalua eficiența igienizării suprafețelor de lucru. Probele au fost transmise către rețeaua proprie de laboratoare acreditate Renar, în vederea analizării.

Campania de controale va continua la nivel național, sub coordonarea directă a președintelui ANSVSA, cu scopul declarat de a garanta siguranța alimentară și de a restabili încrederea consumatorilor în lanțul de aprovizionare.

Related Posts