,,Vreau să anunț că realizarea reformelor din PNRR devine principalul criteriu de evaluare a activității miniștrilor. Nu voi ezita să iau măsuri severe unde nu apar progrese consistente în lunile viitoare. Cine nu poate ține ritmul, va plăti inclusiv cu funcția” a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Anunțul a fost făcut de șeful Executivului în cadrul reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență. La întânlirea de la Palatul Victoria a fost prezent Directorului General SG RECOVER (Task Force pentru Redresare și Reziliență din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene), Céline Gauer, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene.
Realizarea reformelor din PNRR devine principalul criteriu de evaluare a miniștrilor. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea finanțărilor europene din PNRR. În eventualitatea unei renegocieri cu Comisia Europeană a țintelor și jaloanelor asumate, care să permită o prioritizare mai eficientă a proiectelor și reformelor implementate, ”pornind de la informații realiste, nu optimiste”.
”Dezvoltarea României depinde și de modul în care ne mobilizăm să atragem banii care ne-au fost alocați de la bugetul Uniunii Europene și să recuperăm în perioada următoare decalajul mare pe care îl înregistrăm în implementarea PNRR. Iar anii 2025 și 2026 sunt definitorii pentru atingerea acestor obiective, dacă dorim și să putem adera în 2026, așa cum ne-am propus, la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
La rândul său, Directorul General SG RECOVER, doamna Céline Gauer, a susținut că este nevoie de o schimbare de abordare. România mai are 18 luni la dispoziție, să se asigure că poate atrage fondurile ce i-au fost alocate prin PNRR de la bugetul Uniunii Europene. Oficialul european și-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini partea română în aceste demersuri. Au fost înregistrat progrese, există ținte și jaloane încă nerealizate, și a dat asigurări că stadiul implementării va fi evaluat obiectiv și transparent la nivelul Comisiei Europene.
Ministerul Agriculturii stă bine la gradul de absorbţie a fondurilor europene acordate. Prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), conform AFIR, acesta a ajuns la 86% pe programarea financiară 2014 – 2020, inclusiv perioada de tranziţie 2021 – 2022.
https://simplu-rural.ro/deficitul-comercial-a-ajuns-3-miliarde-euro/