Vine cu un set de propuneri pentru rezolvarea problemelor aparute în sectorul agricol.
ASOCIAȚIA INPUT AGRO ROMÂNIA – În curs de constituire vine cu un set de propuneri pentru rezolvarea problemelor apărute în sectorul agricol.
Asociația Input Agro România propune ca urmare a masurii de suspendare a executării silite o serie de măsuri ce ar trebui adoptate de urgență pentru ca sectorul agricol să depașască impasul.
În data de 18.09.2024, Ministrul Agriculturii, Florin Ionut Barbu i-a chemat la consultări pe reprezentanții distrubitorilor, reprezentanții fermierilor, asociațile profesionale și membrii Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) și Alianța Industriei de Semințe din România (AISR). Amintim măsurile propuse:
,,Prima soluție propusă de noi este sprijinirea, finanțarea și protecția întregului lanț comercial fermier-distribuitor-producător, pentru a putea asigura livrarea semințelor, a îngrașămintelor și a produselor de protecție a plantelor și în anul 2025. Criza fară precedent din domeniul agro este vizibilă pe tot lanțul comercial și agricol și fiecare companie decontează aceasta criză.
A doua propunere este aceea de a aduce lichidate în sistemul agricol, atât vegetal cât și zootehnic, prin credite garantate de stat, Creditul Fermierului cu garanție de stat în cotă de 100% și plafoane mărite pentru valoarea ajutorului de stat, pentru ca fermierii să poată accesa în numar cât mai mare astfel de finanțări, pentru a-și putea plati cât mai repede datoriile către distribuitori, pentru a putea accesa noi finanțări de inputuri. Este necesar ca aceasta masură să fie complet funcțională și să se poată deconta facturile restante pana cel tarziu la finele anului 2024, altfel situația distribuitorilor va fi una dramatică.
A treia, de credite de tip IMM Invest prin FGCR, pentru toate companiile din domeniu : fermieri, distribuitori și producatori. În primul rând pentru ca nu doar fermierii calamitați în anul 2024 au probleme financiare. Programul IMM Invest a fost un succes și a fost primul program care a oferit cu adevarat finanțare în domeniul agricol și ar trebui continuat pentru a redresa urgent situația financiară a companiilor.
Suntem conștienți și de faptul că mulți fermieri au deja un nivel de datorie foarte mare și/sau nu mai au bunuri libere de sarcini, pentru ipoteca necesară. Tocmai de aceea noi, distribuitorii, ne-am asumat în cadrul consultărilor de la MADR susținerea acestora, prin creditele cu garanție de stat de minim 100% prin care să îi putem finanța pe acești fermieri.
Solicităm crearea unui grup de lucru care să includă autoritați ( Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale), sistemul bancar ( bănci, reprezentanții fondurilor de garantare, BNR ), distribuitori, asociațiile de fermieri și producători, pentru a ne asigura ca toate soluțiile de finanțare vor fi implementate rapid și vor fi funcționale pentru tot lanțul. Solicităm reprezentanților Ministerului Agriculturii crearea acestui grup și invitarea tuturor autoritaților și companiilor la urmatoarea runda de consultări, pentru a grabi acest proces.
În acelasi timp, trebuie să acceptam că există în orice domeniu companii de bună credință și companii de rea credintă. Am înțeles reclamațiile venite din partea fermierilor, la adresa anumitor distribuitori care au practici abuzive iar noi ne delimităm complet de acest mod de a împovara și mai mult fermierul, prin penalitați exorbitante și executări abuzive. Membrii Asociației Input Agro Romania au o rată de executare anuală cuprinsă între 0.5% și 0.7%, pentru ca am fost orientați către soluții, nu către executări.
Sustinem urmatoarele masuri pentru a preveni aceste practici abuzive : un set de reguli care sa protejeze atat fermierul cat si distribuitorul, de abuzul anumitor fermieri sau distribuitori si propunem un set de conditii, prin care fermierul care acceseaza garantia de stat direct sau prin distribuitor, sau care primeste finantarea inputurilor sa nu aibe posibilitatea de a-si muta/instraina bunurile si terenurile pe o alta noua companie, a patra masura comunicata si agreata, iar distribuitorii sa nu poata factura penalitati peste un anumit nivel, agreat in cadrul consultarilor, un nivel mai mare fata de costul suplimentar de creditare oferit prin sistemul de creditare, aceasta fiind a cincea propunere in cadrul consultarilor.
Tocmai de aceea, asociatia Input Agro va propune in curand Min Agriculturii un set de reguli privind statutul de distribuitor, o lege atat de necesara in Romania pentru protectia fermierilor si eliminarea abuzurilor din partea anumitor companii care nu au ca activitate principala distributia de inputuri.
Propunerile noastre catre Ministerul Agriculturii vor fi in continuare cele de sustinere a intregului lant, pentru toti fermierii, distribuitorii si producatori de inputuri, fara exceptie, in acord cu normele bancare si legile nationale si europene, prin parteneriate cu sectorul bancar pentru a oferi in primul rand finantarea atat de necesara si urgenta.
A sasea masura pe care o propunem este aceea de a stimula investitiile in sisteme de irigatii, prin credite acordate fermierilor pentru investitii pe termen lung, de minim 10 ani, cu garantie de stat si dobanda subventionata. In completarea cu a saptea masura propusa, anume masuri fiscale ( deduceri si/sau scutiri de taxe ) pentru investitii in irigatii, in productia de inputuri si in cercetarea agricola.
Cunoastem foarte bine provocarile bugetare din acest an si salutam ajutorul pentru calamitate anuntat de Dommnul Ministru Florin Barbu dar si sistemul de asigurare prin Eximbank, cu o valoare de 3.000 de lei / ha. Credem ca sistemul de asigurare este un mare pas catre securitatea financiara a fermierilor romani, un sistem care in viitor poate asigura finantarea bancara in ferma.
Distribuitorii membri ai Input Agro Romania isi doresc ca fiecare fermier sa isi continue activitatea agricola, sa primeasca finantare si sprijin din partea autoritatilor, iar noi sustinem masurile care vor sprijini și proteja intregul lant fermier-distribuitor-producator.,,
