FermieriNoutati

DE CE NU PRIMESC CREDITE FERMIERII ROMÂNI?

DE CE NU PRIMESC CREDITE FERMIERII ROMÂNI? Fermierii Români sunt mulți și mici în comparație cu fermierii germani care sunt eficienți, de exemplu, la cereale, România a avut în 2023 o producţie medie de 4 tone/hectar în  timp ce Germania a avut o producţie de 7 tone/hectar potrivit datelor Comisiei Europene.

„În România, terenul este dispersat, sunt mulţi fermieri mici şi producţia pe hectar, respectiv încasările sunt mai mici. Un bancher se uită la trei aspecte: profitabilitate, banii acţionarului în firmă şi lichiditate. În România, în comparaţie cu Germania, producţia pe hectar este mai mică, avem ploi mai puţine, nu avem sisteme de irigaţii ca acolo şi nu transformăm cerealele în produse cu valoare adăugată mai mare, cum face Germania, care este unul dintre cei mai mari crescători de porci şi are abatoare uriaşe“, explică Bogdan Alexandrescu, directorul Direcţiei AGRI în cadrul CEC Bank.

DE CE NU PRIMESC CREDITE FERMIERII ROMÂNI?

Conform datelor I.N.S în anul 2020, în România existau 2887 de mii de exploatații agricole. 12,8 milioane de hectare de teren agricol. La nivelul anului 2023, România a avut  un sold al creditelor de 6,5 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă doar 511 dolari/hectar, comparativ cu Germania, concurentul său direct pe piaţa cerealelor, care are o suprafaţă de teren de 16,7 milioane de hectare, care a acordat credite agricole de 60,5 miliarde de dolari în 2023, ceea ce înseamnă aproximativ 3.600 de dolari/hectar, arată o analiză ZF pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

„În Germania sunt mari producători de utilaje şi maşini agricole, tehnologii care nu ajung pe câmpurile din România. Sunt foarte buni, eficienţi“, subliniază Alexandrescu.

Sursă: Ziarul Financiar

https://simplu-rural.ro/apia-a-autorizat-la-plata-suma-totala-de-537-129-530-euro/

Related Posts

1 of 13