Deficitul Fondului de Conservare și Regenerare a Pădurilor acoperit integral – Explicațiile Romsilva

foto: ROMSILVA

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a transmis, luni, că deficitul raportat la Fondul de Conservare și Regenerare a Pădurilor nu reprezintă o lipsă patrimonială, ci reflectă contravaloarea lucrărilor silvice obligatorii, efectuate conform amenajamentelor silvice. De asemenea, Romsilva a precizat că deficitul Fondului de Conservare și Regenerare a Pădurilor fost acoperit integral în luna ianuarie 2025.

Explicațiile Romsilva

Precizările Regiei vin ca reacție la declarațiile făcute de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, săptămâna trecută. Ministrul a afirmat că, în urma verificărilor efectuate de Corpul de control la Romsilva, a fost constatată lipsa a 24,7 milioane de lei din Fondul de Conservare și Regenerare a Pădurilor și a 8,7 milioane de lei din Fondul de accesibilizare.

Potrivit Romsilva, Fondul de Conservare și Regenerare a Pădurilor este constituit conform Codului Silvic și provine, în principal, dintr-o cotă de 25% din valoarea masei lemnoase vândute. Acest fond este utilizat pentru lucrările de regenerare a pădurilor pe suprafețele exploatate.

Deficitul Fondului de Conservare și Regenerare a Pădurilor acoperit integral

În funcție de sezonul lucrărilor silvice, la sfârșitul fiecărei luni, soldul acestui fond poate varia. În perioadele în care se efectuează lucrări ample de împădurire, îngrijire a arboretelor și protecție a pădurilor, cheltuielile pot depăși fondul constituit, generând un deficit temporar”, se arată în comunicatul Romsilva.

foto: ROMSILVA
foto: ROMSILVA

Reprezentanții Regiei au mai subliniat că, la sfârșitul anilor 2020, 2023 și 2024, Fondul de Conservare și Regenerare a înregistrat deficit, dar în anii 2021 și 2022 a avut excedent, soldurile fiind reportate cu aceeași destinație.

Menționăm că deficitul de la finalul anului 2024, în valoare de 24,7 milioane lei, a fost acoperit integral în luna ianuarie 2025, din fondul constituit conform legii, acesta înregistrând excedent în prima lună a anului”, au transmis oficialii Romsilva.

Constatările Corpului de control

Deficitul Fondului de Conservare și Regenerare a Pădurilor acoperit integral

Ministrul Mediului a declarat că, pe lângă deficitul fondurilor destinate regenerării pădurilor, Fondul de accesibilizare prezintă o lipsă de 8,7 milioane de lei. De asemenea, verificările au scos la iveală probleme financiare în mai multe Direcții silvice.

Corpul de control a constatat că 12 Direcții silvice au înregistrat pierderi în ultimii cinci ani, iar la opt dintre acestea, cheltuielile cu personalul depășesc veniturile totale de până la trei ori. Mai mult, au fost identificate premii acordate ilegal, însumând zeci de milioane de lei.

Ca măsură, 39 de directori din 19 Direcții silvice care au avut performanțe slabe nu vor mai primi indemnizația de conducere, care reprezenta un bonus de 30% față de salariul de bază.

O altă concluzie este legată de valoarea premiilor acordate în ultimii cinci ani fără respectarea prevederilor legale. Discutăm de alți zeci de milioane de lei, o sumă constatată, de altfel, și de auditul Curții de Conturi, ce se desfășoară chiar acum la Regia Națională ‘Romsilva’. Totodată, salut faptul că 39 de persoane cu funcție de conducere – ne referim la directori, bineînțeles – din 19 direcții silvice care au avut performanțe slabe nu vor mai primi indemnizația de conducere. Aceasta era de 30% în plus față de salariul de bază, însă nu putem accepta ca ineficiența să fie încurajată sau premiată”, a concluzionat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

https://simplu-rural.ro/depune-cererea-pana-pe-21-martie-2025/

Exit mobile version