Povestea cireșilor amari din Dâmbovița: Adrian Petrea, un antreprenor care luptă cu gerul, birocrația și seceta

Adrian Petrea-Livada de Cireși Amari

Adrian Petrea este un bucureștean get-beget care, de 15 ani, și-a găsit chemarea printre cireșii amari din județul Dâmbovița. Povestea sa începe cu un teren cumpărat de părinți, unde nu se găsea decât un singur cireș amar. Dar acel pom a fost suficient cât să nască o pasiune care astăzi se întinde pe un hectar de livadă cu peste 850 de pomi, în proporție de 90% cireși amari.

Datorită plantației am ajuns și inginer horticol. Lucrăm doar eu și soția, pentru că e greu să găsești forță de muncă în zonă”, povestește Adrian.

Un an compromis de înghețurile târzii

Primăvara lui 2025 nu a fost blândă cu cireșii. „Din păcate, anul acesta este compromis. Producția noastră e afectată în proporție de peste 50-60%. Înghețurile din martie și aprilie, cu temperaturi de -3, -4 °C, au afectat serios florile.

Este un fenomen tot mai des întâlnit în ultimii ani, iar pentru fermele mici, lipsa sprijinului financiar face ca fiecare an să devină o provocare.

Gerul a compromis peste 60% din cireșii amari
Gerul a compromis peste 60% din cireșii amari

Lipsa fondurilor și soluții pe cont propriu

Pentru noi, livada este o investiție 100% proprie. Nu putem accesa fonduri pentru că nu avem minim două hectare. Terenurile s-au scumpit mult și nu ne permitem să mai cumpărăm încă un hectar”, spune Adrian.

Chiar și așa, nu stă pe loc. Ia în calcul investiții în metode de protecție: „Ne gândim la microaspersie, tunuri de căldură, poate chiar un elicopter pentru intervenții rapide. În următorii 2-3 ani trebuie să facem ceva.”

O astfel de investiție ar însemna peste 25.000 de euro, iar pentru microaspersie e nevoie de un puț de mare adâncime – „trebuie multă apă ca să formeze o peliculă de protecție pe flori.”

Diversificare: cireșe, dulceață și echitație

Pentru a putea acoperi cheltuielile, Adrian și familia sa organizează evenimente în „Livada cu cireșe amare”. „Avem și echitație, iar din aceste activități reușim să susținem inputurile necesare, mai ales în anii grei.”

Adrian Petrea

În plus, au început un parteneriat cu cei care se ocupă de procesare pentru a transforma fructele în dulceață de cireșe amare – un produs care a prins foarte bine la public.

Bruxelles și viitorul agriculturii mari

Adrian a fost recent la Bruxelles, dar veștile nu sunt bune pentru agricultura mare. „Comisia și Parlamentul European direcționează tot mai multe fonduri spre apărare și mai puțin spre agricultură. Vor fi schimbări mari.”

Totuși, fermierii mici ar putea avea un avantaj: „Noi avem o suprafață mică, suntem mai flexibili. Cei cu ferme mari vor avea de trecut niște praguri destul de grele.

Planuri de viitor

În ciuda greutăților, Adrian rămâne optimist și determinat: „Cel mai mare risc rămâne înghețul de primăvară. În următorii 2-3 ani vrem să investim în microaspersie, măcar pentru 50-60% din plantație. Asta ne-ar ajuta mult.”

Exit mobile version