Guvernul României acordă un sprijin de 350 de milioane de lei pentru agricultorii care cultivă legume în sere și solarii

Marcel Ciolacu:Vrem să sprijinim producătorii locali și să oferim românilor legume proaspete, autohtone

Guvernul României a aprobat un sprijin financiar destinat agricultorilor care cultivă legume în sere și solarii. Suma totală alocată acestui program este de aproape 350 de milioane de lei, iar beneficiarii vor primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați cultivați, în anumite limite stabilite de autorități.

Este foarte important să sprijinim agricultorii locali pentru a ne asigura că piața românească are o ofertă mai mare de produse autohtone. Prin acest sprijin, vrem să reducem dependența de importuri și să susținem producătorii români”, a subliniat premierul.

Cine poate beneficia de sprijin?

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, acest sprijin este destinat întreprinderilor și întreprinderilor unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole.

Ce culturi sunt eligibile?

Ajutorul se acordă pentru următoarele tipuri de legume cultivate în sere și solarii:
✅ Tomate
✅ Ardei (gras, lung, gogoșar, iute)
✅ Castraveți
✅ Vinete
✅ Varză
✅ Fasole păstăi
✅ Salată
✅ Spanac
✅ Ceapă verde

Guvernul României acordă un sprijin de 350 de milioane de lei pentru agricultorii care cultivă legume în sere și solarii
Guvernul României acordă un sprijin de 350 de milioane de lei pentru agricultorii care cultivă legume în sere și solarii

Valoarea sprijinului financiar

Cuantumul ajutorului de minimis este de 1,5 euro/mp, echivalentul a 1.500 euro pentru fiecare 1.000 mp cultivați. Suprafața minimă eligibilă pentru sprijin este de 1.000 mp.

Dacă numărul de cereri depășește fondurile alocate anual, suma cuvenită fiecărui beneficiar va fi redusă proporțional, pentru a se încadra în bugetul disponibil.

Calendarul de depunere a cererilor

✔ Pentru anul 2025: până la 30 mai inclusiv
✔ Pentru anii 2026 și 2027: în perioada 2 februarie – 15 aprilie

Cum se realizează verificările?

Pentru a se asigura că fermierii respectă condițiile programului, echipe mixte din cadrul Direcțiilor Agricole Județene (DAJ) și APIA vor efectua verificări pe teren. Acestea includ:
🔍 Confirmarea existenței suprafețelor declarate și cultivate
🔍 Stabilirea suprafețelor cultivate cu fiecare tip de legumă

Verificările se efectuează după depunerea cererii și până cel târziu la 30 septembrie din fiecare an.

Recoltarea și documentele justificative

📌 Recoltarea și valorificarea producției trebuie realizate după verificările în teren și până la 15 octombrie inclusiv, în anul în care se solicită sprijinul.
📌 Depunerea documentelor justificative și a registrului de tratamente se efectuează până la 24 octombrie inclusiv.

Obiectivul programului: mai multe legume românești pe piață

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestui sprijin pentru agricultori și pentru securitatea alimentară a României:

Oferim un nou sprijin de aproape 350 de milioane de lei agricultorilor pentru cultivarea de legume în sere și solarii. Vrem să le oferim consumatorilor legume proaspete produse în țară.”

Această măsură are ca scop creșterea producției interne de legume, reducerea dependenței de importuri și sprijinirea fermierilor locali.

Exit mobile version