Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, face demersurile pentru modificări în aplicarea noilor reglementări de Green Deal
Ministrul Agriculturii cere modificări în aplicarea Green Deal: Reforma subvențiilor agricole
,,Mecanismele de acordare a subvențiilor în UE ar trebui regândite. Trebuie ridicate măsurile care sunt puse ca și presiuni pe Green Deal pentru fermierii români. Nu putem compara România cu Finlanda, care are 100.000 de hectare teren arabil, iar restul sunt păduri sau pășuni. Dacă vorbim de biodiversitate, dacă vorbim de eco-scheme pe mediu, diferențele între statele Uniunii Europene sunt altele. Dacă vorbim de România, care are 9 milioane de hectare, cred că Uniunea Europeană, pe pachetul pe care ni-l dă pentru a finanța fermierii pe fonduri europene pentru FEGA – plăți directe, ar trebui să lase politica statului să și-o facă fiecare. Nu poți să-mi spui 40% din sumele care pe le primești pe fonduri europene să fie ecoscheme pe mediu”, a declarat Florin Barbu pentru Agerpres.
Modificarea regulamentelor UE – o necesitate urgentă
Barbu a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă impunerea unor condiționalități excesive pentru fermierii români. „Dacă aceste reguli nu vor fi schimbate în următorii trei ani, Europa va avea probleme nu doar în agricultură, ci în toate domeniile”, a avertizat ministrul.
Un exemplu concret îl reprezintă decizia de a elimina obligativitatea lăsării a 4% din terenurile agricole în pârloagă, măsură propusă și susținută de România. „A fost o premieră la nivelul Comisiei Europene ca un regulament să fie modificat încă din primul an de aplicare”, a explicat Ministrul Agriculturii, subliniind impactul pozitiv al acestei schimbări pentru fermierii români.
Practici comerciale neloiale și plafonarea adaosului comercial
O altă prioritate pentru România este modificarea Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale, în prezent dezbătută în Consiliul Uniunii Europene. Ministrul Agriculturii consideră că eliminarea acestor practici va permite fermierilor și procesatorilor români să devină mai competitivi pe piața europeană. „Dacă această directivă va fi modificată, România va avea costuri de producție mai mici decât alte state din UE și va deveni un jucător important pe piața de export”, a subliniat Florin Barbu.
În ceea ce privește plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, măsura introdusă în România în august 2023 și extinsă în 2024 a avut efecte pozitive, contribuind la reducerea prețurilor între 8% și 28%. Oficialii MADR așteaptă în prezent un raport al Consiliului Concurenței pentru a analiza impactul acestei măsuri asupra pieței interne și pentru a lua decizii cu privire la continuarea sau ajustarea acesteia după 30 iunie.
„Suntem singurul stat care a impus acte normative corecte privind practicile comerciale neloiale”, a declarat Florin Barbu, adăugând că România este în discuții cu Comisia Europeană pentru ca plafonarea adaosului comercial să fie aplicată uniform în toate statele membre. De asemenea, oficialul MADR a propus interzicerea refacturărilor în marile lanțuri de retail, o practică ce afectează producătorii locali.
Ministrul Agriculturii cere modificări în aplicarea Green Deal
Concluzii
România își dorește o reformă a Politicii Agricole Comune, care să ofere mai multă flexibilitate statelor membre în gestionarea subvențiilor și aplicarea normelor de mediu. În același timp, autoritățile române insistă asupra combaterii practicilor comerciale neloiale și a protejării producătorilor locali prin măsuri concrete, inclusiv prin limitarea adaosului comercial la produsele agroalimentare. În lunile următoare, se așteaptă ca aceste propuneri să fie discutate la nivel european, în vederea unor modificări legislative care să susțină fermierii din România și din întreaga Uniune Europeană.