Guvernul a aprobat programul prin care peste 500.000 de copii din peste 1460 de școli și grădinițe vor beneficia de o masă caldă
Programul „Masă sănătoasă” continuă. Peste 500.000 de preșcolari și elevi din învățământul preuniversitar vor beneficia și în acest an de o masă caldă sau un pachet alimentar.
Masa caldă sau pachetul alimentar va fi în limita a 15 lei pe zi. Masa va ajunge la copiii care participă la activități educative pe perioada desfășurării cursurilor.
Programul „Masă sănătoasă” continuă!
Programul început în 2016 s-a dezvoltat, în ultimii ani, astfel încât să ajungă în cât mai multe grădinițe și școli și la cât mai mulți beneficiari.
Pentru anul școlar 2024-2025, Programul a inclus 1.462 de școli și peste 500.000 de beneficiari (preșcolari și elevi).
În continuare, în partea a doua a anului școlar 2024-2025, programul se va implementa în aceleași unități de învățământ, pentru toți preșcolarii și elevii din aceste grădinițe și școli.
De altfel, după Hotărârea aprobată astăzi de Guvern, va fi aprobată o nouă Hotărâre ce va detalia alocările bugetare pe comunități locale în funcție de numărul beneficiarilor.
Programul urmărește sprijinirea participării tuturor copiilor la educație, îndeosebi a celor din medii defavorizare, prin oferirea unei alimentații sănătoase.
Programul „Masă sănătoasă” continuă!
În Hotărârea de Guvern aprobată, se stabilesc în detaliu standarde pentru pregătirea și servirea hranei, ce alimente pot fi oferite copiilor.Vor fi sub forma unei mese calde, fie sub forma unui pachet alimentar. Toate aceste detalii au în vedere siguranța alimentară și protejarea sănătății copiilor. Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se realizează de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București. Criteriile ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar. Programul se aplică în special elevilor din medii dezavantajate geografic, economic sau social. Lista grădinițelor și școlilor se aprobă prin ordin al ministrului educației și cercetării.
Finanțarea Programului național “Masă sănătoasă” se asigură de la bugetul de stat și poate fi completată de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.
Ministerul Educației și inspectoratele au atribuții de monitorizare și evaluare a Programului național “Masă sănătoasă”.
Sursă foto: MINISTERUL EDUCAȚIEI ȘI CERCETĂRII