Mircea Băluță, fermier din județul Argeș și lider al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), are un mesaj clar pentru fermierii din România: „Împreună suntem mai puternici!”. În fața unui 2024 marcat de dificultăți extreme, Băluță subliniază că singura cale de a depăși crizele economice, tehnologice și agro-climatice este cooperarea reală.
„Am trăit un an extrem de provocator și un altul, 2025, care promite să fie la fel de complicat. Dar în loc să ne descurajăm, trebuie să înțelegem că doar prin solidaritate putem găsi soluții. Împreună, fermieri cu fermieri, putem depăși orice obstacol!”, a declarat președintele UNCSV, la Agritrade Summit.
Un mesaj de solidaritate și cooperare pentru fermieri
Fermierii trebuie să se unească pentru un viitor sustenabil! Băluță a subliniat că România se confruntă cu o realitate agricolă diversă, unde factorii climatologici și specificul local sunt cheia succesului. De aceea, pentru a răspunde provocărilor de mediu, sociali și economici, este vital ca dialogul și asocierea să fie la baza oricărei inițiative. Fermierii trebuie să se asocieze nu doar între ei, ci și cu autoritățile, pentru a adresa problemele cu care se confruntă zilnic.

„Avem o țară cu un relief și un climat diversificat, cu o anumită specificitate, iar aceste caracteristici trebuie să fie înțelese nu doar la nivel național, dar și european.
Misiunea noastră, atât ca UNCSV, cât și la nivelul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), este să ducem mesajele fermierilor și cooperativelor mai aproape de autorități, să fim parteneri de dialog în vederea găsirii soluțiilor eficiente. Trebuie să devenim parteneri reali în dialog cu autoritățile!” a explicat Băluță.
Provocările 2024 și lecțiile pentru 2025
2024 a fost un an greu pentru fermieri, cu secetă severă, crize de prețuri și politici europene care au pus o presiune enormă asupra sectorului agricol. Însă lecția principală a acestui an este că soluțiile se găsesc doar împreună. „Fără cooperare, suntem vulnerabili. Prin asociere și solidaritate, putem negocia și câștiga atât în fața autorităților naționale, cât și europene”, a subliniat președintele UNCSV.
Un mesaj de solidaritate și cooperare pentru fermieri
Și nu doar problemele interne ale sectorului sunt pe masă. Politicile europene, precum Green Deal-ul, au avut un impact semnificativ asupra fermierilor din România, iar în urma protestelor și presiunilor, s-a cerut o relaxare a reglementărilor. Fermierii trebuie să fie ascultați, iar soluțiile venite din partea formelor asociative trebuie să fie integrate în procesul de luare a deciziilor.
„Relaxarea reglementărilor este un pas esențial. Trebuie să înțelegem ce ne avantajează și ce ne dezavantajează și să acționăm împreună pentru a apăra interesele fermierilor români.”
Provocările viitoare: Climă, mediu, și acorduri internaționale
Cu ochii pe anul 2025, Băluță avertizează că fermierii români vor trebui să navigheze noi condiționalități legate de schimbările climatice și de mediu. În plus, acordurile internaționale cu Ucraina și MERCOSUR reprezintă o amenințare suplimentară pentru sectorul agricol din România. Aceste provocări pot fi gestionate doar printr-o abordare comună.
„Trebuie să fim conștienți că, în fața acestor presiuni externe, cooperarea este singura soluție. Fermierii trebuie să se unească și să devină o voce puternică în negocierile naționale și europene”, a mai spus președintele UNCSV.
Mesajul final al lui Mircea Băluta: „Este momentul să ne ridicăm împreună, să lăsăm deoparte diferențele și să ne concentrăm pe viitorul nostru comun. Doar prin asociere și cooperare vom reuși să construim o agricultură mai sustenabilă, mai puternică și mai competitivă!”