Vești excelente pentru fermierii din sectorul vegetal care fac parte din forme asociative! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat suplimentarea fondurilor pentru Componenta III a Pachetului 4.1.1 – „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei”, ceea ce înseamnă că 76 de proiecte suplimentare vor primi finanțare nerambursabilă, în valoare totală de 84,6 milioane de euro.
Este vorba despre proiecte care au fost declarate eligibile în sesiunea 2024, dar care inițial nu au primit finanțare din cauza fondurilor limitate. Acum, odată cu această suplimentare bugetară, aceste proiecte vor intra în etapa de contractare, iar beneficiarii vor putea achiziționa echipamente și utilaje agricole noi, conform contractelor încheiate cu AFIR.
Sesiunea 2024: peste 160 de milioane de euro solicitați
În sesiunea dedicată anului 2024, pentru Componenta III (forme asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr), au fost depuse online 144 de cereri de finanțare, cu o valoare totală solicitată de peste 162 milioane de euro. Inițial, în limita bugetului disponibil, doar 41 de proiecte au fost selectate pentru finanțare, în valoare totală de 52,3 milioane de euro.

Prin suplimentarea recent aprobată, se ajunge la un total de 117 proiecte finanțate, cu o valoare cumulată de aproape 137 de milioane de euro.
De unde vin banii?
Suplimentarea fondurilor a fost posibilă datorită demersurilor întreprinse de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management pentru PNDR și AFIR. Modificarea a fost aprobată de Comisia Europeană prin Decizia C(2024) 8438 din 22 noiembrie 2024, prin care a fost aprobată versiunea 19 a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014–2020 (PNDR 2020).
Termen-limită important: 30 septembrie 2025
Fiind vorba despre finanțare prin PNDR 2020, beneficiarii trebuie să țină cont de calendarul strict: ultima cerere de plată trebuie depusă până la 30 septembrie 2025, pentru ca plățile să poată fi făcute până cel târziu la 31 decembrie 2025, data oficială de închidere a programului.
Această suplimentare bugetară oferă o oportunitate reală pentru formele asociative din agricultură să își modernizeze parcul de utilaje și să investească în echipamente performante, care să contribuie la creșterea eficienței și competitivității în sectorul vegetal.