Măsuri urgente împotriva febrei aftoase: România blochează importurile din Ungaria și Slovacia

Măsuri urgente împotriva febrei aftoase

București, 11 aprilie 2025 – România activează planul național de prevenire a febrei aftoase, în contextul apariției mai multor focare în state membre ale Uniunii Europene. După confirmarea a patru focare în Ungaria, șase în Slovacia și unul notificat în Germania la începutul anului, autoritățile române iau măsuri rapide pentru a proteja efectivele de animale și industria zootehnică națională.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat, astăzi, o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), în urma căreia a fost adoptată Decizia nr. 2/2025, care prevede un set de măsuri imediate la nivel național.

Măsuri urgente împotriva febrei aftoase
Măsuri urgente împotriva febrei aftoase

Restricții ferme și măsuri de control în punctele vulnerabile

În urma analizei riscurilor epidemiologice, România instituie următoarele măsuri:

Campanie de testare și supraveghere epidemiologică la nivel național

În cadrul campaniei de prevenție, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a efectuat, în mai puțin de o lună, peste 1.400 de teste pe probe prelevate de la bovine. Sunt vizate loturile de animale susceptibile – bovine, ovine, caprine și porcine – în special cele provenite din comerț intracomunitar.

Totodată, a fost introdusă testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în România, iar în centrele de colectare s-au demarat acțiuni de testare randomizată.

România dispune de capacitate de diagnostic rapid prin Unitatea de Înaltă Biosecuritate Nivel 3 a IDSA – singurul laborator autorizat din țară pentru manipularea virusului febrei aftoase, parte din rețeaua europeană de laboratoare de referință.

Dialog cu fermierii și recomandări pentru operatorii economici

ANSVSA menține un dialog permanent cu fermierii, cu scopul de a identifica și elimina riscurile, dar și pentru a întări măsurile de biosecuritate la nivelul exploatațiilor. Sunt vizate, în special, fermele implicate în comerțul intracomunitar.

Recomandările transmise operatorilor economici sunt clare:

Context epidemiologic general

Măsuri urgente împotriva febrei aftoase

În paralel, România continuă eforturile de supraveghere a altor boli emergente. Ultimul focar activ de pestă a rumegătoarelor mici (PMR) din județul Bihor a fost stins, iar în prezent nu sunt înregistrate focare active de boală la nivel național.

ANSVSA rămâne în stare de alertă, în special în contextul intensificării activităților comerciale specifice perioadei prepascale, asigurându-se că sistemul veterinar românesc poate reacționa prompt și eficient la orice eventuală amenințare.

Exit mobile version