Nu uitați! Între 3 Martie și 30 Mai puteți depune Cererile de plată la APIA

APIA CEREREA DE PLATĂ 30 MARTIE-30 MAI

Nouătăți în Campania 2025: Depunerea Cererii de plată prin aplicația geospațială AGI Online și alte schimbări importante pentru fermieri

Începând cu Campania 2025, fermierii din România vor beneficia de o procedură mai simplificată pentru depunerea Cererii de plată, putând să o realizeze fără a mai fi necesară prezentarea fizică la Centrele APIA. Noua metodă va implica accesarea aplicației geospațiale AGI Online, disponibilă pe site-ul oficial al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), www.apia.org.ro. Prin această schimbare, fermierii vor putea completa cererea de plată direct online, conform instrucțiunilor oferite de APIA în cadrul aplicației.

Ce trebuie să știe fermierii care accesează scheme din sectorul zootehnic?

Deși mulți fermieri vor putea depune Cererea de plată exclusiv prin intermediul aplicației AGI Online, cei care beneficiază de intervenții în sectorul zootehnic trebuie să urmeze un proces suplimentar. Acestora le va fi necesar să se prezinte la Centrele APIA, dar doar în cadrul unui program pre-stabilit cu funcționarii agenției. La fața locului, aceștia vor completa declarațiile necesare în aplicația dedicată sectorului zootehnic înainte de a accesa AGI Online pentru finalizarea cererii de plată.

Ce măsuri și intervenții sunt disponibile în Campania 2025?

În această campanie, fermierii vor trebui să se informeze asupra condițiilor de acordare a diverselor intervenții, măsuri și scheme de sprijin din sectoarele vegetal și zootehnic, precum și a celor compensatorii pentru mediu și climă. Printre cele mai importante schimbări legislative, atât la nivel european, cât și național, se numără modificări care vizează normele de acordare a subvențiilor și sprijinul pentru fermierii care implementează practici ecologice sau sustenabile.

Procedura corectă de completare a Cererii de plată în 2025

Nu Uitați! Între 3 Martie și 30 Mai puteți depune Cererile de plată la APIA

Fermierii trebuie să se asigure că cererea lor este completată corect în aplicația AGI Online, iar pentru aceasta este esențial să fie familiarizați cu noul sistem de identificare a terenurilor agricole. Este necesar ca fiecare teren agricol să fie corect înregistrat în aplicație pentru a evita eventuale neconformități care ar putea afecta plata subvențiilor.

Verificarea terenului agricol la Primărie

Înainte de a depune Cererea de plată, fermierii sunt sfătuiți să verifice situația terenului utilizat în Registrul Agricol al primăriei, pentru a se asigura că informațiile sunt corecte și actualizate. O inadvertență între datele din Registrul Agricol și informațiile din sistemul AGI Online poate duce la întârzieri sau chiar respingerea cererii de plată.

Documentele necesare la depunerea Cererii de Plată

Un alt aspect important pe care fermierii trebuie să-l aibă în vedere este că documentația necesară depunerii Cererii de plată poate varia în funcție de tipul de intervenție sau schemă de sprijin solicitată. Este recomandat ca fiecare fermier să consulte ghidurile APIA și să se asigure că dispune de toate actele necesare, inclusiv certificate de atestare a utilizării terenului și documente specifice pentru subvențiile pe care le solicită.

Condiționalitatea și condiționalitatea socială

Nu Uitați! Între 3 Martie și 30 Mai puteți depune Cererile de plată la APIA

Un alt punct de interes pentru fermieri este respectarea normelor privind condiționalitatea, care se referă la îndeplinirea unor standarde minime de mediu, sănătate și bunăstare a animalelor. În plus, trebuie luate în considerare reglementările referitoare la condiționalitatea socială, care pot afecta eligibilitatea pentru anumite scheme de sprijin, mai ales în ceea ce privește condițiile de muncă și protecția socială a lucrătorilor din sectorul agricol.

Actualizarea datelor în Baza Națională de Date

Fermierii care utilizează SNIIA sau care sunt înregistrați cu un cod ANSVSA trebuie să se asigure că datele lor, inclusiv informațiile despre animale, sunt corect actualizate în Baza Națională de Date (BND). Corectitudinea acestor informații este esențială pentru a evita eventuale probleme legate de subvenții sau controlul acestora.

Exit mobile version